Здраво!

Добредојдовте во забавата на Бислимска Клисура

ЗА НАС

Бислимска Клисура

Бислимскиот кањон е една од природните убавини на североисточниот регион, кој се наоѓа на само 5 километри од Куманово. Иако беше малку познат за јавноста до последниве години, кањонот има голем потенцијал за многу различни видови на авантуристи. Со чудесен спектар на природата, пештери, уникатна биолошка разновидност и ендемични видови и други атракции, Бислим Кањонот привлекува истражувачи, образовни работници, екстремни спортисти, како и потенцијални инвеститори кои сите ја делат целта за понатамошен развој на туризмот во овој регион како корист на економскиот развој.

  • Флора
  • Фауна
  • Геоморфологија
  • Вода
  • Важна Ареа за Птици
НА ШТО СЕ ГОРДЕЕМЕ

Активности

Качување
Велосипедизам
Риболов
Пешачење
Спелеологија
In terms of mountaineering and sports climbing, Bislimska Klisura offers solid
potentials.
Mountainbike tourism has great potential for developing the Bislim region
The gorge. Most of the paths on the hill Krasta, even more on the hill Golik
The eastern side is interesting for crossing a mountain bike.
The river Pchinja on its passage through Bislim Klisura in some places is
deep and rich in fish.
Kayaking is a fun, fast and dynamic discipline of the sport. Competitions are open to all levels and comprise of various classes and categories.
In Bislimska Klisura there are about a dozen explored caves and abysses, and probably more that have not yet been fully explored.

Генерални Информации - Бислимска Клисура

Бислимската Клисура е една од природните убавини на североисточниот регион, кој се наоѓа на само 5 километри од Куманово. Иако е малку познато на ...

Како да стигнете - мапи и насоки

1. Mапа до село Пчиња, доколку возводно се движите во клисурата. 2. Mапа до мостот каде Кумановска река се влева до Пчиња. Место од каде низводно може да се оди низ клисурата или да се пуштите со кајак.

Историја

Во непосредна близина на градот Куманово, низводно од приливот Кумановка во Пчиња, природата ја изгради прекрасната Бислимска Клисура...

ПРИРОДНИ ВРЕДНОСТИ

ФЛОРА

chris-abney-qLW70Aoo8BE-unsplash_25

ФАУНА

flora

ГЕОМОРФОЛОГИЈА

cropped-momfb_25

ВАЖНО ЛОКАЦИЈА ЗА ПТИЦИ

snow_geese_and_sandhill_cranes_bosque_del_apache_national_wildlife_refuge_new_mexico_bought_in_shutterstock_small_1

ВОДА

leo-rivas-OR_3rbIv5yI-unsplash_25
classes-4-1-770x377

Не сте кајакареле досега?

Ние можеме да ви помогнеме! Имаме сосема нова флота на бели водни кајаци и опрема достапни за изнајмување. Сите изнајмувања се достапни за дневно патување или повеќедневни патувања.

Што има ново

Нашиот Блог

Bislim Gorge interesting for German and Czech kayak

Бислимска клисура интересна за германските и чешките кајакари

Кајакари од Германија и Чешка почесто го посетуваат Бислимската клисура и реката Пчиња. Тие доаѓаат организирано, во потрага по возбудливи доживувања и спортска рекреација, истражување на убавините на Кумановскиот крај, и на Македонија.

Прочитај повеќе
Promoted film about the beauties of the Bislim gorge

Промовиран филм за убавините на Бислимска Клисура

„Дојдете, видете, уживајте и зборувајте за убавините на Бислимска клисура“ е насловот на документарниот филм кој има за цел да ги претстави убавините и потенцијалите за развој на алтернативен туризам.

Прочитај повеќе
Client 4
Client 3
Client 2
Client 1
Запознајте ги нашите

Партнери

mk_MKMacedonian
en_USEnglish mk_MKMacedonian